udovich.com
udovich-PL
Powerlifting je edini šport, pri katerem se meri maksimalna moč. Noben drug šport se mu glede te posebnosti sploh ne približa, razlog pa je v uteži, ki se jo dviguje. Ta je tako težka, da je ni mogoče premikati zelo hitro, tudi ko se trudimo na vso moč.
 
Moč kot sposobnost je potrebna povsod, tako pri vsakodnevnih opravilih kot tudi pri določenih športnih disciplinah. Powerlifting je šport moči, pri katerem je cilj dvigniti največjo možno težo na način, ki je točno predpisan. Je relativno nova športna disciplina, ki se je razvila okoli leta 1960. Gre za šport, v katerem tekmujejo tako moški kot ženske. Tekmovalci so razdeljeni v kategorije glede na telesno težo ter starost.
 
Športniki v powerliftingu se merijo v treh disciplinah, zato ga imenujemo tudi triatlon moči. Vsaka disciplina preverja športnikovo maksimalno moč na različnih področjih, seštevek največjih dvigov v vsaki disciplini pa določa zmagovalca. Pri počepu (squat) se meri moč spodnjega dela telesa, pri potisku s prsi leže (bench press) se preizkuša športnikovo moč v zgornjem delu telesa, pri mrtvem dvigu (dead lift) se kaže moč celotnega telesa. Pogosto prav mrtvi dvig odloča o zmagovalcu tekmovanja.

Začetki powerliftinga so se pojavili v ZDA in Veliki Britaniji v petdesetih letih prejšnjega stoletja , danes pa se z njim ukvarjajo v več kot sto državah po vsem svetu. Tudi v Sloveniji je čedalje bolj priljubljen, tekmovanja in državna prvenstva pa potekajo od leta 1995. Z njim se ukvarjajo moški in ženske od štirinajstega leta pa vse do pozne starosti. Tekmovalci so razdeljeni v različne kategorije po spolu, starosti in telesni teži. Najnižje kategorije po teži se začnejo pri 44 kilogramih za ženske in se končajo pri moških z več kot 140 kilogrami. Po starosti so kategorije naslednje: najstniki (do 19 let), mladinci (do 24 let), člani (do 40 let) in veterani (nad 40. letom starosti). Tekmovanja se razlikujejo tudi po dovoljeni opremi. Na nekaterih tekmovanjih je dovoljena oprema, ki varuje pred poškodbami in pomaga pri dvigih, na drugih, tako imenovanih RAW powerlifting tekmovanjih, pa oprema ni dovoljena in se meri tekmovalčeva surova moč.

Discipline, ki sestavljajo powerlifting, se vedno izvaja v istem vrstnem redu. Vse discipline ocenjujejo trije sodniki. Glede na to, da je maksimalna moč sestavni del veliko športov, se s powerliftingom ne ukvarjajo samo powerlifterji, ki v tem športu tekmujejo, temveč tudi drugi športniki.
Veliko športnikov, npr. atleti, igralci ameriškega nogometa, bodibilderji in drugi, izvajajo te treninge v fazi pridobivanja maksimalne moči.
(www.kdu-olimpija.si)